Anasayfa / Örgü & El İşi Modelleri / Yelken Örgü Modeli Nasıl Yapılır?

Yelken Örgü Modeli Nasıl Yapılır?

Örgü modelleri içerisinde en şık görünen desenlerin başında yelken modeli gelir.  Ürünleriniz üzerinde gemi yelkenlerine benzer şeklinde küçük küçük motifler olacağı için bu örgü modeline yelken adı verilmiş. Yelken örneği ile kendinize birçok kıyafet örmek isteyeceğiniz gibi koltuk ve yatak örtüleri de yapabilirsiniz.

Yelken Örgü Modeli Açıklamalı Anlatım

Yelken Örgü Modeli Nasıl Yapılır?

Yelken modeli için izlenmesi gereken adımlar şöyle:

Öreceğimiz modele göre ilmek atıp başlangıç ilmeğini sağ şişimize alıyoruz. İlk sırayı örerken ipi kendimize çekerek 5 ilmek düz şekilde örüyoruz. Ardından ipi bir kez dolayıp, bir ilmeği düz örüp ipi tekrar doluyoruz. Yani iki ilmek artırmış oluyoruz. Sonrasında ise bu üç ilmeği diğer şişe alıp, üçünü birden kesiyoruz. Yani bu işlemde, üç ilmeği tek ilmeğe düşürüp, eklediğimiz iki ilmeğe karşı iki ilmek eksiltme yapmış olduk.

İkinci yani arka sıraya geldiğimizde, bütün ilmekler ters olarak örülecek. Yelken modeli örgünün, tüm arka yüzleri ters örgü olacak şeklinde örülmektedir.

Üçüncü sırada, ilk 4 ilmeği düz olarak ördükten sonra ipi kendimize doğru alıp şişe doluyoruz, ardından üç ilmeği düz örüp ipi tekrar sağ şişe doluyoruz. Üçüncü sırada, şimdiye kadar ipi iki kez şişimize doladık. Bu da iki ilmek artırdığımız anlamına geliyor.

Yelken örgü modeli yapımında dikkat etmemiz gereken, örgümüzün ilmek sayısını değiştirmemek ve arttırma yaptıktan sonra mutlaka eksiltme yapmaktır. Bunu yapabilmek için de, bir kez düz ördükten sonra üç ilmeği aynı anda örüp tek ilmeğe düşürmek gerekir.

Dördüncü sırada yani arka sırada yine ters örgü örülür.

Yelken Örgü Modeli Nasıl Yapılır?

Beşinci sıraya geldiğimizde, başlangıç ilmeğini aldıktan sonra üç ilmeği düz örüyoruz, ipi bir kez sağ şişe dolayıp 5 ilmek daha düz örgü ördükten sonra, ipi kendimize doğru alıp bir kez daha sağ şişe doluyoruz. Ardından son üç ilmeği de aynı anda örüp kesiyoruz.

Altıncı sırada yine arka yüz olduğu için ters örgü örülür.

Yedinci sırada, başlangıç ilmeğini aldıktan sonra ipi kendimize çekiyoruz, iki ilmek düz örgü yapıp bir ilmek artırıyoruz. Sonrasında ise sırayla bir düz örgü ve bir ilmek artışı daha yapıp, beş düz ilmek örüyoruz. Bu sırada yine iki ilmek eklediğimiz için son 3 ilmeği birlikte örüp iki ilmek düşürmüş oluyoruz.

Ve 7. sırada yelken deseni ortay çıkmış oldu. Artık örgünün geri kalanın da bu işlemleri tekrarlayarak Yelken örgü tekniği ile dilediğiniz büyüklükte yelken desenli ürünler tasarlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir