Selanik Örgüsü Atkı Nasıl Yapılır?

Selanik örgü hem şık görünür, hem kullanışlı bir örgüdür. Özellikle atkılarda selanik örgü modeli daha fazla tercih edilir. İstediğiniz yumak rengi ve ip kalınlığını tercih ederek, erkek ya da bayan için Selanik örgüsü atkı modeli yapabilirsiniz.

Selanik örgü nasıl örülür?

Selanik örgüsü atkı nasıl yapılır?

Selanik örgüsü oldukça kalın bir örgüdür ve ters örgülerin yoğun şekilde kullanıldığı bu modelde örülen 2 sıra diğer örgülere göre 1 sıraya denk gelmektedir.

Biraz daha ayrıntılı anlatmak gerekirse Selanik örgü atkı modeli için;

  1. Sıra: 1 kenar ilmek örmeden alınır, 1 düz, 1 ters, 1 düz şeklinde devam edilir ve sıranın sonunda 1 kenar ilmek diğer şişe atılır.
  2. sıra:1 kenar ilmek örmeden alınır, 1 ters örülür, 1 düz örmeden alınır ve şişe bir dolama yapılır. Sonra 1 ters şekilde devam edilir. Yine en sonunda bir ilmek diğer şişe atılır.

3 sıra:1 kenar ilmek örmeden alınır, 1 düz örmeden diğer şişe atılır ve ardından şişin üzerine de 1 ilmek dolama yapılır. Önceki sırada örmeden alınan ilmek, dolama ile birlikte ters olarak örülür. 1 düz örmeden şişin üzerine dolama yapılır ve devam edilir. Sonunda 1 kenar ilmek diğer şişe atılır.

Örgü istenilen boya geldiğinde kesme işlemine geçilir. Düz ya da ters olarak tercih edilecek yöne doğru, şişe 2 ilmek alınır ve örülür, diğer şişe tek ilmek kalmış olur. Kalan tek ilmek tekrar diğer şişe takılır ve aynı işlem bütün ilmekler bitene kadar tekrar edilir. Kesme işleminin sonunda sağ şişte 1 ilmek kalır. Yumakla örgüyü birbirinden ayırmak için makas yardımıyla, kalan 1 ilmekten 15 cm uzaklıkta olacak şekilde ipi kesmek gerekir. Kesilen ip şişteki ilmeğin arasından geçirilir, ilmek şişten çıkartılır ve düğüm atılır. Böylelikle Selanik örgü atkı tamamlanmış olur. İsteğe bağlı şekilde atkının sağ ve sol kenarlarına püskül eklenebilir.

Selanik örgüsü atkı nasıl yapılır?

Bayanlar için Selanik örgüsü atkı modeli yapılışı;

İnce bir atkı tercih edilecekse, 30 tek ilmekle başlayıp örülebilir. Uzunluğu ise tercihe göre 1,50 metre, 1,80 metre boylarında yapılabilir. Eğer iki kat dolayarak kullanmayı tercih ediyorsanız 2 metre boyuna gelecek kadar örgüye devam edip kesebilirsiniz.

Erkekler için Selanik örgüsü atkı modeli yapılışı;

Erkekler için ise 44 tek ilmek atarak örgüye başlayabilirsiniz. Bayan modelinde olduğu gibi, erkek modeli de renk, uzunluk ve püskül tercihe göre değişiklik gösterebilir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir